New school extension opened at Westruther

Retiring head, Kay Livingston, opens the new extension of Westruther Primary School
Retiring head, Kay Livingston, opens the new extension of Westruther Primary School

Pupils and staff at Westruther Primary School are thrilled with their new £370,000 extension which was officially opened on Thursday.

Scottish Borders Council (SBC) held an event for invited guests, parents and pupils and unveiled a commemorative plaque to mark the occasion.

In 2012, it was identified that the school needed to be upgraded to provide improved facilities and a modernised space for pupils and staff. Upon their completion, the refurbishments have delivered a new office, reception area and pupil entrance.

Additional space has been created with the construction of a new double size classroom and younger pupils have a refreshed nursery.

The project, which was designed by architects from SBC, cost £370k and was funded from the Council’s capital programme. Construction was undertaken by local contractors Murray and Burrell with the project being delivered within budget and on time.

Michael Stevenson, Chair of Westruther Primary School Parent Council said: “The children, parents, teachers and the wider community are over the moon with this new extension and the resultant reorganisation of the school facilities.

“When you consider how the school has grown over recent years this put huge pressure on our young people and the school team, yet the school still managed to achieve consistently ‘very good’ results in its HMIE inspections. The delivery of the extension will provide a further boost for everyone and is testimony to Mrs Kay Livingston’s leadership.

“We are very proud of our bigger school, enabling it to remain at the centre of the thriving Westruther community for years to come.”

Retiring headteacher Kay Livingston added: “We are thrilled with the accommodation our new extension has given us. Children and staff have had to deal with very cramped conditions over the past few years, as the school roll increased.

“The youngest children (early learning and childcare) now have their own space and can work closely with primary 1, 2, and 3 in a lovely bright room. Parents and visitors no longer have to walk through the school to visit the office but can be welcomed at the entrance to the school. Also the children finally have a dedicated space to eat lunch.

“I’d like to say a big thank you to everyone who has been involved in making such a huge difference to the learning environment in our school.”